Wednesday, February 27, 2008

Epilog Politik Trilogi

Ini adalah entri terakhir berkenaan politik buat pilihan raya umum kali ini. Saya berjanji tidak akan ada lagi entri politik selepas ini. Saya pernah memberitahu secara ringkas dahulu bahawa perkahwinan saya dengan politik akan gagal. Saya bukan political junkie. Namun ini tidak bermakna bahawa saya mengabaikannya sama sekali. Malah sebenarnya saya sangat sedih kerana tidak dapat mengundi tahun ini.

Sepanjang saya menulis di blog ini semenjak November 2004, inilah kali pertama saya benar-benar menyentuh secara langsung tentang senario politik tanah air. Namun demikian, sepanjang dua siri penulisan saya yang lepas, saya teguh dengan pendirian untuk tidak menghasilkan tulisan yang bersifat untuk 'mengconvert' seseorang kepada parti yang saya sokong. Tulisan saya hanya berniat untuk mencetuskan sifat berfikir dan semangat inkuiri kepada para pengundi kita.

Sudah tentu, saya ada parti yang saya sokong. Terus-terang saya katakan bahawa saya tidak berdiri di atas pagar dalam hal-ehwal politik. Pernah dengar kata-kata bekas Perdana Menteri Britain, Margaret Thatcher?
Standing in the middle of the road is very dangerous; you get knocked down by the traffic from both sides.

Namun saya juga tidak fanatik kepada apa yang saya pilih. Fanatik berlaku apabila yang salah dikata betul dan yang betul dikata salah. Oleh itu, saya benar-benar berharap agar suatu hari nanti ahli-ahli politik di Malaysia boleh memiliki pendirian seperti Datuk Shahrir Abdul Samad yang berani untuk tidak bersetuju dengan suara majoriti ahli-ahli parti yang diwakilinya, iaitu BN/UMNO. Saya ingin benar melihat ahli-ahli politik kita menjadi lebih matang dengan memahami bahawa:
Mengkritik tidak bererti menentang, menyetujui tidak semestinya menyokong, menegur tidak bermakna membenci, dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik. (Sultan Muzaffar)

Polisi saya dalam politik mudah sahaja. Saya lebih menitik-beratkan calon berbanding parti yang diwakilinya, seperti mana yang dihuraikan dengan baik oleh Rausyanfikir:
Islamik (walaupun akidahnya bukan Islam) dalam berkerja seperti Lee Lam Thye sewaktu beliau menjadi wakil rakyat di Bukit Bintang adalah lebih baik dari seorang ustaz yang menjadi wakil rakyat yang hanya petah bercakap di pentas ceramah berbanding menyelesaikan masalah rakyat secara praktikal.

SEJENAK TENTANG MANIFESTO NEGARA KEBAJIKAN

Dalam pilihan raya kali ini, parti-parti yang bertanding mengeluarkan senarai manifesto yang bertujuan untuk mengurangkan kesempitan hidup rakyat. Sebelum kita percaya kepada mana-mana manifesto, amati 3 poin penting yang ingin saya sampaikan ini.
  1. Prinsip Pareto
  2. Kos sara hidup di Malaysia murah?
  3. Ekonomi yang meningkat = Taraf hidup juga meningkat?

1) Prinsip Pareto

Prinsip ini juga dikenali dengan Hukum 80/20 yang mana ia pertama kali diaplikasikan dalam lapangan ekonomi. Apabila prinsip ini diaplikasikan dalam negara kita (mahu pun negara lain), maka secara kasarnya 80% kekayaan Malaysia dipegang oleh 20% rakyatnya.

Oleh itu, 80% rakyat kita hanya mendapat 20% sahaja kekayaan yang dijana oleh ekonomi negara kita. Siapa dia 80% rakyat yang dimaksudkan ini? Mereka adalah golongan kelas pertengahan dan miskin. Keluarga saya adalah dari kelas pertengahan, maka kami tahu bagaimana peritnya hidup di Malaysia sekarang ini dalam keadaan harga barang yang semakin naik dan naik.

Jikapun anda orang yang kaya (yang mewakili 20% rakyat Malaysia), tolonglah kami yang 80% ini. Undilah mereka yang benar-benar mampu untuk mengurangkan keperitan hidup golongan 80% ini. Kepada golongan kelas pertengahan pula, anda sendiri tahu bagaimana harga barang sekarang. Mari kita berdoa agar tragedi ngeri "harga-minyak-naik-tidak-berapa-lama-setelah-tamatnya-Pilihanraya-Umum-2004" supaya tidak berlaku lagi pada tahun 2008 ini.

Konotasi "mengurangkan keperitan rakyat" juga tidak semata-mata merujuk kepada tahap kemurahan hati bantuan kewangan yang dihulurkan itu. Saya juga merujuknya sebagai semudah mana bantuan itu hendak diagihkan. Tolonglah, saya kalau boleh tidak mahu melihat lagi Malaysia tersenarai dalam buletin yang saya selalu terima dari Muslim Aid. Negara kita masih kaya. Saya fikir negara-negara Islam lain lebih layak untuk menerima bantuan Muslim Aid yang bernilai hampir RM 300K itu. Afghanistan dan Kemboja pun tidak menerima sebanyak Malaysia.

Jangan biarkan karenah birokrasi menyebabkan seorang anak kecil yang tinggal di sebuah pondok usang beratap rumbia, tidur dengan perut berkeroncong, di dalam sebuah negara yang bernama Malaysia.

[muslimaid.jpg]

£45,883 bersamaan kira-kira RM 291,000


2) Kos sara hidup di Malaysia murah?

Baru-baru ini akhbar nasional kita mengeluarkan statistik yang cuba untuk membandingkan harga barangan negara kita dengan negara lain. Saya tidak akan melarang anda untuk membacanya. Cuma jika anda ingin mempercayainya, sila dengar ini dahulu.

Di Ireland, pekerja yang sapu-sapu jalan pun akan mempunyai gaji minimum €8/jam. Dalam sebulan, biasanya mereka boleh mendapat sekurang-kurangnya €1000. Saya tekankan bahawa itu nilai gaji bulanan minimum yang boleh diperolehi oleh seorang tukang sapu. Berapa besar nilai €1000 ini?

Pelajar Malaysia yang belajar di sini sudah boleh hidup selesa dengan €700/bulan. Malah dengan €700 ini, ramai di antara mereka yang mampu lagi untuk makan angin di negara-negara Eropah sekurang-kurangnya setahun sekali. Ini kerana di sini, harga barangannya murah dan kos hidup pula rendah berbanding Malaysia.

€700 ini besar nilainya di sini. Harga sebuah laptop biasa pun selalunya tidak melebihi angka tersebut. Sekarang beritahu saya apa yang kita boleh beli di Malaysia dengan gaji RM 700/bulan? Berapa bulan punya gaji perlu kita kumpulkan untuk membeli laptop Dell Inspiron 1525 yang berharga RM 2099 di Malaysia? (Dell.ie menjualnya pada harga runcit €479).

Maka bagi saya, statistik yang dikeluarkan dalam akhbar itu sebenarnya tidak tepat dan mengelirukan. Ia tidak mengambil kira nisbah jumlah gaji/harga barangan.

Anda mungkin seorang yang kaya-raya dan tidak ada masalah kalau harga barang naik. Namun ingatlah bahawa majoriti rakyat (iaitu 80% rakyat) tidak kaya. Saya tinggal di Padang Jawa. Ini kampung moden yang terletak di Shah Alam yang merupakan antara bandar paling pesat membangun di Malaysia. Sekali-sekala ketika saya menunggang motorsikal untuk ke masjid, di suatu senja yang hening, saya akan melihat seorang ayah ditemani anak perempuan kecilnya yang masih berbaju sekolah rendah, sedang terbongkok-bongkok mengorek dan menggodek buangan sampah untuk mencari barang buangan yang boleh dikitar semula untuk dijual.

Sekali-sekala juga, saya akan melihat seorang ibu tua lumpuh yang duduk di atas kerusi roda, bersama dua orang anaknya yang masih lagi kecil, berhijrah dari satu buangan sampah ke buangan sampah yang lain. Tujuannya tetap sama seperti ayah di atas: Mencari sampah untuk dijual bagi mendapatkan sesuap nasi.

Kasihani mereka.

3) Ekonomi yang meningkat = Taraf hidup juga meningkat?

Sila fahami bahawa ekonomi yang baik tidak bermaksud taraf hidup rakyat yang 80% itu juga akan baik. Baca artikel ini jika mahu memahaminya dengan lebih lanjut.

EPILOG POLITIK TRILOGI

Maka buat kali terakhir, saya menyeru kepada pembaca-pembaca blog ini yang bakal mengundi di pilihan raya kali ini dan yang akan datang, supaya fikir dahulu sebelum pangkah. Pastikan juga anda tahu apa yang membuatkan undi anda terjatuh dalam kategori undi rosak. Dan tolonglah turun mengundi. Kalau masih buntu untuk memilih yang mana, maka choose the lesser of two evils.

Sebelum saya mengakhiri tulisan ini, ingat lagi dengan 15 Perkara yang Saya Belajar Dari Google Trends? Ini sedikit kemas kini tentang salah satu dari 15 perkara tersebut:


Freedom or bondage, it's your vote! Ke arah masyarakat yang tidak idiokrasi.

---
Artikel lain dalam siri Politik Trilogi:
1) Pusara di Pilihan Raya
2) Bahana Perang Bendera dan Poster

lawati sumbernya

No comments: